Uusi ruokavalio - enemmän energiaa ja hyvää oloa

Innostuttiin tekemään täydellinen ruokavaliomuutos Lontoon reissun jälkeen, niin mielenkiintoinen seminaarin neljäs, hyvinvointia ja ravintoa käsitellyt päivä oli.

Kerron tässä postauksessa, mitä ruokia olemme jättäneet kokonaan pois ja miksi, miten ruokavalion muutos on vaikuttanut kehoon ja mieleen sekä miten aiomme jatkaa tästä eteenpäin.

 Lohta on tullut nyt lihattomuuden myötä syötyä paljon

Lohta on tullut nyt lihattomuuden myötä syötyä paljon

 ... ja myöskin papuja

... ja myöskin papuja

Tämän uuden ruokavalion idea on pohjimmiltaan syödä mahdollisimman puhdasta, prosessoimatonta kasvispainotteista ruokaa. Aikaisemminkin olemme enimmäkseen syöneet ruokamme ilman kastikkeita, kermaa tai eineksiä jne, mutta esimerkiksi kasviksia ei ole tullut syötyä läheskään tarpeeksi. Lisäksi jauheliha on ollut jokaviikkoista sapuskaa meillä, mitä tästä lähtien ei tulla ruokapöydässämme näkemään.

 

Kokonaan pois jätetyt ruoka-aineet:

Punainen liha: Punaisen lihan säännöllisen nauttimisen on todettu olevan yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua esimerkiksi paksusuolen syöpään. Tämän olen tiennyt jo ennestäänkin enkä lihan ystävä ole ollut koskaan. Jyrikään ei ole mikään pihvinsyöjä, joten tämä kohta ei ole tuottanut kummallekaan vaikeuksia. Päinvastoin, minun ei enää tarvitse kärsiä jauhelihan syönnin jälkeisestä huonosta ja tunkkaisesta olosta, sillä pelkkä jauhelihan paistaminen saa minulla aikaan hieman etovan olon. Ei siis taida todellakaan sopia omalle elimistölleni.

Viljat: Viljojen osalta siirryttiin gluteenittomalle linjalle. Ruis ei ole itselleni sopinut enää pitkään aikaan ja muutenkin olen parin vuoden ajan kärsinyt erilaisista lievistä vatsaongelmista aika ajoin, joten mielenkiintoista nähdä, häipyvätkö oireilut gluteenittoman myötä. Esimerkiksi valkoisista viljoista leivotuilla leivillä ym. on korkea glykeeminen indeksi mikä tarkoittaa, että niiden syöminen aiheuttaa nopeita piikkejä verensokeriin. Korkean glykeemisen indeksin ruokien syöminen lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. 

Sokeri & keinotekoiset makeutusaineet: Sokerin haitat ovat varmasti melko tuttuja meille jokaiselle. Se mikä on yllättävää, niin sokeria tuntuu olevan joka paikassa, siis nimenomaan piilossa olevaa, lisättyä sokeria. Sitä löytyy valmiskastikkeista, marinadeista, ketsupeista, mysleistä, muroista ja jopa ruisleivästä. Sokeri tai keinotekoiset makeutusaineet eivät kumpikaan tee hyvää suoliston tasapainolle ja parempi vaihtoehto on esimerkiksi matalan glykeemisen indeksin täysin luonnollinen makeuttaja, agavesiirappi.

Maitotuotteet: Miksi aikuinen ihminen tarvitsisi maitoa kun lehmäkään ei sitä juo? Maitotuotteet keräävät liiallista limaa suolistoon, poskionteloihin, kurkkuun ja keuhkoihin, minkä on todistettu olevan yhteydessä muun muassa astmaan. Niiden on myös todettu aiheuttavan elimistölle tulehdustilan happamoittamalla kehoa. Jatkuva tulehdustila on hyvä pohja sairauksille, kun keho ei ole balanssissa ja toimi kunnolla.

 

Maitotuotteiden poisjättäminen voi olla monelle meistä kova pala purtavaksi, niin hyvin meidät on opetettu siihen, kuinka maito on välttämätöntä terveelle keholle ja luustolle.

 

Kalsiumia saa kuitenkin hyvin myös muista lähteistä, joista kalsiumrikkaimpia ovat esimerkiksi tofu, palkokasvit, vihreät kasvikset ja seesaminsiemenet sekä mantelit. Myös kasvimaitoihin kuten soija tai mantelimaitoon on voitu lisätä kalsiumia, jolloin se on yhtä kalsiumpitoista tavallisen maidon kanssa.

Itseäni kiinnostaa todella paljon, tulenko huomaamaan mitään muutoksia omassa olossani maitotuotteiden poisjätön myötä. Aihe on jo pitkään kiinnostanut törmättyäni tutkimuksiin maidon haitoista sekä muiden kokemuksiin sen poisjättämisestä. Tosi mielenkiintoista siis vihdoin itsekin kokeilla vaikuttaako tämä mitenkään itseeni.

 

 Kesäherkkua!

Kesäherkkua!

 Siemenleipää avokadolla

Siemenleipää avokadolla


Mitä vaikutuksia olemme huomanneet tähän mennessä?

Energiatasot on molemmilla nousseet kohisten. Tämän on huomannut niin aamulla salilla treenatessa kuin työpäivän aikanakin. Enää ei ole tullut sellaista päänjumitusta, että istut vain ja tuijotat läppäriä ymmärtämättä tai jaksamatta tehdä mitään. Energiaa riittää hyvin aamusta iltaan ja mieli tuntuu paljon kirkkaammalta ja keskittymiskyky on parantunut.

Ei turvota, nälätä eikä ole ähky. Verensokeri pysyy selkeästi tasaisempana kuin ennen, eikä nälkä pääse ylättämään ja aiheuttamaan vaarallista nälkäkiukkua. 

Ei mielitekoja! Tämä on itselleni se kaikkein huikein kokemus, sillä voin myöntää olleeni varsinainen suklaasuu ja pullaposki. Ennen lähes päivittäin teki mieli jotain makeaa ja monesti tämä mielihalu johtikin herkutteluun, mistä taas seurasi huono ja vetämätön olo. Nyt mielihalut ovat kaikonneet ja tilalle on tullut jatkuva hyvä ja kylläinen olo, mikä varmasti johtuu siitä, että verensokeri pysyy tasaisena koko ajan.

 Mustikkasmoothieta ja rypäleitä

Mustikkasmoothieta ja rypäleitä

 Soijajugurttia herkuilla

Soijajugurttia herkuilla


Miten tästä eteenpäin?

Nämä vaikutukset ollaan siis huomattu tämän kolmen viikon aikana eli ajanjakso on vielä lyhyt, mutta halusimme kirjoitella jo ensimmäisistä tuntemuksista. Ollaan molemmat tosi innoissamme ja fiiliksissä kaikesta uudesta mitä ollaan opittu ja into ruuanlaittoon on myös syttynyt uudelleen. Me, jotka ennen kokkasimme vain makaroonia jauhelihalla tai kanaa ja riisiä, ollaan kokeiltu vaikka mitä uusia ihania ja värikkäitä ruokia ja välipaloja. <3 Varmasti täälläkin tulemme parhaimpia ohjeita jakamaan jatkossa.

Tällä hetkellä on vahvasti se olo, ettei paluuta entisiin ruokailutottumuksiin ole. Niin paljon muutos on tuonut meille molemmin lisää energiaa ja hyvää oloa.

Tässä postauksessa kirjoitin pois jätetyistä ruoka-aineista joten ehkäpä olisi paikallaan tehdä myös postaus, jossa kertoisimme, mitä me nyt sitten oikein syödään tätä nykyä. Mistä saadaan kaikki tarvittavat ravintoaineet? Pistetään siis tästä aiheesta postaus hautumaan. :)

 

Energistä, herkullista sekä toivon mukaan myös aurinkoista viikonloppua!

- Karoliina