Nämä 3 taitoa sinun kannattaa opetella vuonna 2018

uudet_taidot.jpg

Vuosi 2018 on jo kovaa vauhtia meneillään ja viimeistään tässä vaiheessa on hyvä miettiä, minkälaisia asioita sinä tahdot tänä vuonna saavuttaa. Entä millaisia taitoja ja uusia oppeja näiden asioiden saavuttaminen vaatii?

Ajattelin tässä kirjoituksessa kertoa sinulle omia ajatuksiani taidoista, jotka mielestäni kannattaa opetella hallitsemaan viimeistään tänä vuonna. Näitä taitoja tulet varmasti myös tarvitsemaan omien unelmiesi jahtaamisessa, sillä kaikki niistä kehittävät sinua sekä viestijänä että ajattelijana. Ja saavuttaaksemme tavoitteitamme, meidän tarvitsee yleensä hyödyntää molempia edellämainituista. 

 

1. Kirjoittaminen

Suomessa meidät kaikki opetetaan kirjoittamaan jo peruskoulussa ja tuota taitoa kannattaakin vaalia ja kehittää myös peruskoulun jälkeen. Itse en ollut niin fiksu, mutta olen siitä todella onnellinen, että viimein viime vuonna tajusin kirjoittamisen olevan sellainen taito, jota tulevaisuudessa varmasti tulen tarvitsemaan. Niinpä aloin systemaattisesti opetella kirjoittamaan paremmin, ja nyt tällä hetkellä voin iloisena todeta kirjoitustaitojeni kehittyneen merkittävästi vuoden aikana.

Mutta mitä muuta hyötyä kirjoittamisesta voi olla kuin omien taitojen kehittäminen? Esimerkiksi kirjoittamalla blogia on mahdollista saada näkyvyyttä itselleen, yritykselleen tai sinulle tärkeälle aiheelle, sillä hyviä blogitekstejä luetaan aina. Myös työelämässä viestinnän ja hyvien kirjoitustaitojen merkitys korostuu entisestään, kun viestintää käydään yhä enemmän sähköisissä kanavissa ja etätyönteko yleistyy.

Joten jos et viime aikoina ole hirveästi kirjoittanut mitään, niin nyt on aika opetella se taito takaisin. Aloita vaikka siitä, että pidät päiväkirjaa, jota et julkaise mihinkään. Ja jos todella innostut, voit jossain vaiheessa alkaa kirjoittaa vaikka omaa blogia.

Tänä vuonna aion haastaa itseäni vielä lisää kirjoittamisen saralla ja osallistua 50 000 sanan novelli -haasteeseen marraskuussa. Haastessa on siis nimensä mukaisesti tarkoitus kirjoittaa 50 000 sanan kirja marraskuun aikana. Näin äärimmilleen ei tarvitse kirjoittamisen kanssa kuitenkaan mennä, mutta kehotan silti sinua ottamaan tavaksi kirjoittaa vaikkapa parisataa sanaa viikossa.

 

2. Videoiden kuvaaminen

Ihmisten välinen kommunikointi on muuttunut viimeisen kolmen vuoden aikana todella suuresti. Nuoret ja jo vähän vanhemmatkin viestivät videoviestein toisilleen Snapchatin ja Instagramin kaltaisten sovellusten avulla. Ihmiset kuluttavat entistä enemmän sosiaalisessa mediassa videoita ja työelämässäkin on jo arkipäivää hoitaa viestintää videon välityksellä.

Oma tavoitteeni on tänä vuonna opetella tekemään videoita ja julkaista niitä säännöllisesti YouTubessa koko vuoden ajan. Videoitani sekä kehittymistäni vloggajana voitkin seurata täältä. Tavoitteeni on vuoden aikana oppia luontevuutta kameran edessä, sillä esiintymiseni on tällä hetkellä jotain ihan muuta.

Suosittelen aloittamaan videoiden kuvaamisen esimerkiksi kuvaamalla tarinoita Instagramiin tai Snapchatiin. Nämä videot voivat olla hyvin lyhyitä ja saat niihin lisättyä monia erilaisia luovia elementtejä, kuten filttereitä ja muita hauskoja tehosteita. Koen, että oma luovuuteni on kasvanut tai tullut paremmin esiin sen jälkeen, kun aloin aktiivisesti kuvata tarinoita näihin kanaviin.

Ja vaikka kaikki tarinasi eivät olisikaan niin onnistuneita, ei se haittaa mitään, sillä videot häviävät näistä palveluista kuitenkin 24 tunnin jälkeen.

 

3. Sosiaalisen median käyttö ja eri alustojen dynamiikka

Lähestulkoon jokainen täysi-ikäinen suomalainen löytyy sosiaalisesta mediasta, mutta harva käyttää sitä siihen tarkoitukseen mihin se on luotu. Sosiaalisella kun tarkoitetaan, että näissä kanavissa ollaan sosiaalisessa kanssakäymisessä toisten ihmisten kanssa. Voitkin siis olla tässä asiassa edelläkävijä, ja ottaa aktiivisempaa roolia vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin.

Ihmisten välinen kommunikointi tulee seuraavien vuosien aikana muuttumaan koko ajan ja sosiaalinen media on yksi tärkeä osa sitä muutosta. Joten tässä vaiheessa kannattaa alkaa opetella sosiaalisen median käyttöä ja keskustelemaan toisten ihmisten kanssa siellä. Ei kannata jäädä tässä sivusta katselijaksi, koska siitä on varmasti vain haittaa sinulle. Suosittelen samalla myös opettelemaan kunnolla käyttämiesi kanavien dynamiikan, koska se auttaa sinua kommunikoimaan niissä kanavissa sujuvasti sekä olemaan paremmin läsnä.

Loppuun voisin vielä lisätä, että käyttäydy sosiaalisessa mediassa samalla tavalla kuin käyttäydyt ollessasi ihmisten kanssa muutenkin tekemisissä. Se helpottaa sitä tuskaa kun mietitään, että miten siellä somessa pitäisi olla ja mitä oikein kehtaa julkaista. Ole vain oma itsesi ja keskustele omalla äänelläsi sinulle tärkeistä aiheista.

Nämä ovat mielestäni tärkeimmät taidot, jotka sinun kannattaa hallita edes tyydyttävällä tasolla ensi vuonna. Olen nimittäin aika varma siitä, että tulet törmäämään näihin ennemmin tai myöhemmin. Maailma muuttuu ja meidän on muututtava sen mukana, jos haluamme jahdata omia unelmiamme ja tavoitteitamme. Siksi suosittelen ottamaan uusia asioita haltuun nyt, eikä vasta sitten kun on pakko.

 

Mitä sinä lisäisit tähän listaan? Kommentoi alle!

//Jyri