Tapa, jolla saavutat mitä tahansa

pomodoro_tekniikka.jpg

Mielestäni jokaisen on hyvä pohtia ja selvittää itselleen, mitä haluaa elämässä saavuttaa ja miten sen aikoo saavuttaa. Kun tavoitteet ovat selvillä, tarvitaan työkaluja niiden toteuttamiseen. Tapa, jolla olen itse saavuttanut monta haluamaani asiaa, ovatpa ne sitten olleet suuria tai pieniä, on muuttanut oman ajanhallintani täysin. Tämä tapa on myös opettanut minulle itsekuria ja keskittymistä.

Tässä kirjoituksessa kerron sinulle, mikä on pomodoro-tekniikka ja toimiiko se oikeasti.
 

Ajanhallinta on ollut minulle haaste läpi elämäni. Etsin useamman vuoden tapaa, jonka avulla voisin oppia ja saada asioita aikaiseksi nopeammin. Luin paljon kirjoja, jotka käsittelevät tätä aihetta. Näistä kirjoista en kuitenkaan koskaan löytänyt tapaa, joka toimisi täydellisesti minulle. Eräänä päivänä satuin kuuntelemaan Jari Sarasvuon podcastia, jossa otettiin puheeksi tekniikka, jolla ihminen voi saada aikaan todella paljon hyvin lyhyessä ajassa. Mietin ihmeissäni, miten voi olla mahdollista, että hankitaan tomaatin näköinen munakello ja laitetaan se raksuttamaan 25 minuutiksi ja sitten alkaa muka tapahtua ihmeitä. Tätä kutsutaan nimellä pomodoro-tekniikka. Selvitin asiaa tarkemmin ja löysin tietoa, jonka mukaan tekniikasta on ollut todella paljon hyötyä esimerkiksi opiskelijoille ja ihmisille, jotka haluavat oppia uusia taitoja. 

Sinäkin saatat nyt ihmetellä, mitä tekemistä munakellolla on tehokkaan työskentelyn ja ajanhallinnan kanssa. Pomodoron salaisuus piilee siinä, että munakellon (tai minkä tahansa ajastimen) raksutus pitää ajatuksesi kiinnittyneinä käsillä olevaan tehtävään ja ajan loppumisen lähestyminen saa haluamaan tehdä työ nopeammin valmiiksi.
 

Miten Pomodoro-tekniikkaa sitten käytetään?

Pomodoro-tekniikan toteuttamisesta löytyy esimerkiksi YouTubesta todella paljon videoita, joissa käydään syvällisesti läpi sitä, miten tekniikka toimii. Käynkin tässä läpi vain tekniikan perusperiaatteen, jotta jokainen pystyy aloittamaan Pomodoro-tekniikan hyödyntämisen halutessaan nyt heti tämän tekstin luettuaan. 

Tekniikka on oikeastaan hyvin yksinkertainen:

1. Listaa tehtävät, jotka haluat saada tänään tehtyä
2. Valitse tehtävä, jonka aioit suorittaa ensimmäisenä
2. Säädä munakelloon/kännykän ajastimeen 25 minuuttia
3. Tee töitä keskeytyksettä tämä aika
4. Pidä 5 minuutin tauko
5. Neljän pomodoron jälkeen pidä pidempi, 30 minuutin tauko

Jos aiot hyödyntää Pomodoroa, sinun kannattaa rauhoittaa työympäristösi mahdollisuuksien mukaan. Pomodoro vaatii toimiakseen ympäristön, jossa sinua ei keskeytetä.

Toimenpiteet ennen aloittamista

  • Puhelin äänettömälle tai "Älä häiritse" -tilaan
  • Laita tietokoneelta sähköposti- ym. ilmoitukset pois päältä
     

Toimiko tekniikka oikeasti?

Päätin antaa mahdollisuuden ja sain ilokseni huomata, että tekniikka todellakin toimii. Aloin oppia todella nopeasti uusia asioita, sain yrityksemme asioita vietyä nopeammin eteenpäin ja päivittäiset työtehtävät tulivat hoidettua ajallaan. Itseasiassa huomasin tekeväni samat asiat jopa puolta nopeammin kuin tavallisena työpäivänä ilman pomodoroa.

Tekniikka auttoi minua kehittämään omaa keskittymiskykyäni sekä itsekuriani. Harvoin tulee ajatelleeksi, kuinka monia keskeytyksiä työntekoon tulee päivittäin. Suurin osa niistä vielä itse aiheutettuja esimerkiksi sähköpostin ja kaikkien muiden näytölle ja puhelimeen pingahtavien ilmoitusten tarkistaminen, vaikka nämä voisi aivan yhtä hyvin hoitaa vasta työnteon jälkeen.

Voisi kuvitella, että kellon tikitys muuten hiljaisessa ympäristössä saisi aikaan ahdistusta siitä, että aika loppuu eikä työt etene tarvittavalla nopeudella. Kuitenkin pomodoro toimii aivan päinvastoin: Se kannustaa hoitamaan tehtävät keskeytyksettä, eikä anna mielen lähteä harhailemaan. Kunkin pomodoron jälkeinen viiden minuutin tauko kannattaa hyödyntää hyppäämällä ylös penkistä ja haukkaamalla vaikka pikaisesti raitista ilmaa. Viisi minuuttia on riittävän pitkä aika lepuuttaa mieltä ennen seuraava työskentelyjaksoa, mutta samalla myös riittävän lyhyt aika, jotta mieli pysyy vielä orientoituneena työntekoon.

Neljän pomodoro-jakson jälkeen kannattaa pitää pidempi, 15-30 minuutin tauko. Pomodoro-työskentely on intensiivistä ja riittävillä tauoilla huolehdit siitä, että sinulla riittää virtaa koko päiväksi.
 

Olisi mukava kuulla, millaisia kokemuksia sinulla on pomodoro-tekniikasta. Oletko kokeillut sitä? Kommentoi alle!

// Jyri