Parempaa unta tällä helpolla konstilla

parempaa_unta.jpg

Haluaisitko parantaa unen laatuasi ja saada helpommin unen päästä kiinni? Tunnetko itsesi usein väsyneeksi aamulla herättyäsi, tai että unesi on ollut levotonta? Voi olla, että sabotoit illalla ajattelemattasi omaa untasi, mutta hyvä uutinen on se, että voit helposti kokeilla korjata asian tällä yksinkertaisella tavalla.


Kerron tässä kirjoituksessa, kuinka olen itse hyötynyt uudesta tavastani ja kuinka myös sinä voit omaksua sen ja päästä nauttimaan paremmista unista.
 

Jos pitäisi valita yksi paras tapa, jonka olen tänä vuonna ottanut käyttöön ja oppinut, niin se olisi tämä: kaikki laitteet kiinni viimeistään kello kahdeksalta illalla. Tämä tarkoittaa siis ihan kaikkia laitteita, joissa on näytöt. Kiinni laitetaan niin puhelimet, tabletit, läppärit kuin telkkarikin. Nyt joku varmaan ajattelee, että mitähän tuo muija horisee, mitäs sitten koko ilta tehdään jos ei voi kännykkää selailla tai katsella telkkaria? No, tämä tapa on ainakin itselleni aiheuttanut niin suuren mullistuksen ja ahaa-elämyksen, että haluan kertoa siitä myös muille. Jokainen päättää tietysti omalla kohdallaan haluaako tätä itse kokeilla.

Mainitsemani kellonaika tulee siitä, että käyn yleensä nukkumaan viimeistään kymmeneltä illalla, joten haluan rauhoittaa sitä ennen kaksi tuntia näytötöntä aikaa aivoilleni. Tuntikin varmasti riittäisi, mutta itse olen kokenut hyväksi pitää ajan tuossa kahdessa tunnissa.

 

Miksi tämä toimisi?

Erilaiset näytöt, joita päivän mittaan katselemme, hehkuvat sinistä valoa, joka vaikuttaa aivoihimme piristävästi. Päiväsaikaan tällä ei ole merkitystä, mutta illan tullen näyttöjen äärellä myöhään oleilu voi olla huono juttu, sillä niiden sininen valo haittaa tutkimusten mukaan aivojemme melatoniinin tuotantoa. Melatoniini on se hormoni, joka käynnistää nukahtamisen kehossamme, joten kun sen erittyminen häiriintyy, myös nukahtamisesta tulee vaikeampaa.
 

Mitä vaikutuksia olen huomannut?

Tämä tapa on suorastaan mullistanut oman unenlaatuni sekä helpottanut nukahtamista aivan älyttömästi verrattuna entiseen.

Ennen viimeinen asia mitä tein ennen nukkumaanmenoa, oli Facebookin ja Instagramin holtiton plärääminen, josta oli tullut minulle pinttynyt tapa. Puhelimen sulkeminen olikin itselleni vaikein pala nieltäväksi, mutta päättäväisyydellä ja Jyrin kanssa toinen toisiamme muistuttamalla tästäkin vanhasta, pinttyneestä mallista päästiin irti.

On muuten jännä, miten kehitämme itsellemme helposti sellaisia tapoja, jotka alkavat tuntua itsestäänkin hölmöiltä ja suorastaan täysin turhilta, mutta niistä ei vaan osaa päästää irti. Minulle puhelimen räplääminen oli juuri tällainen turha tapa. Jollekin toiselle se voi olla vaikka television eteen iltaisin lösähtäminen, vaikkei sieltä tulisi mitään kivaa katsottavaakaan.

Puhun siksi mullistavista vaikutuksista, koska hyvien yöunien hyvät vaikutukset kertautuvat selkeästi muuhunkin elämään. Olen esimerkiksi herännyt usein aamulla ilman herätyskelloa, pirteänä ja innokkaana lähtemään aamutreeneihin tai lenkille. Aiemmin minua sai aina herätellä (Jyri parka!) ja usein patistaakin ylös sängystä, varsinkin jos herätys oli kovin aikaisin.

Nyt kun laitteet menevät kiinni kello kahdeksalta, on aikaa vapautunut moneen muuhun paljon parempaan asiaan. Olen esimerkiksi lukenut tämän kuukauden aikana jo kuusi kirjaa, kun aiemmin luin ehkä kirjan-pari kuukaudessa. Lisäksi olemme alkaneet tehdä Jyrin kanssa rauhallisia iltakävelyitä ja käydä ihailemassa syksyistä luontoa. Samalla olemme jutelleet enemmän kuin aikoihin, eli voisin väittää, että laitteiden käytön vähentäminen voi vaikuttaa mitä yllättävimpiin asioihin elämässä.
 

Vinkkejä uuden tavan omaksumiseen

Jos sinusta nyt tuntuu, että voisit kokeilla tätä tapaa parempien yöunien toivossa, tässä sinulle muutama vinkki, joilla voit helpottaa sen omaksumista:

  • Laita kännykkään ensialkuun muistutus esim. kello 19:50, jotta muistat sulkea laitteet.
  • Varaa itsellesi paljon kiinnostavaa luettavaa: lukiessa uni tulee yleensä hyvin silmään ja samalla aivosi saavat enemmän purtavaa kuin televisiota katsomalla.
  • Jos et tykkää lukea, keksi muuta kivaa tekemistä: lähde rauhalliselle kävelylle, venyttele tai kirjoita päiväkirjaa ja suunnittele seuraavan päivän ohjelma ja tavoitteet.

Oma iltarutiinini on nykyisin seuraavanlainen:

  • Kello 20:00 menee laitteet kiinni.
  • Ilta-askareiden tekeminen, jonka jälkeen sänkyyn.
  • Seuraavan päivän suunnittelu kalenteriin + kolme tärkeintä tavoitetta/tehtävää samaan kalenteriin.
  • Lopuksi kirjan lukemista niin kauan, että alkaa nukuttaa.


Mitä sinä ajattelet tästä? Nukahdatko helposti, vaikka selaisit illalla viimeiseksi uutisia tabletiltasi, vai onko uni usein työn takana? Olisin kiitollinen, jos jättäisit kommentin omista kokemuksistasi.

// Karoliina