Vahvista itsevarmuuttasi läsnäololla

lasnaolo.jpg

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa joku toinen henkilö laittaa jauhot suuhusi? Et osaa vastata oikein mitään järkevää tilanteen ollessa meneillään, mutta päästyäsi poistumaan tilanteesta, iskeytyy mieleesi lähes välittömästi naseva vastaus. Tässä hetkessä soimaat itseäsi, että miten ihmeessä et äsken keksinyt näin hyvää vastausta ja tilanne ehti mennä ohi.

Uskon, että edellä kuvattu tilanne on useimmille meistä tuttu ja aina yhtä ärsyttävä jälkikäteen. Mikä siinä on, että menemme joissakin tilanteissa tai joidenkin ihmisten seurassa yhä uudelleen ja uudelleen ”lukkoon”, emmekä saa kunnolla sanaa suustamme?

Luin hiljattain Amy Cuddyn vaikuttavan teoksen Vahvasti läsnä. Siinä Cuddy selittää syyn käyttäytymisellemme: Keskitymme haastavissa tilanteissa niin paljon lopputulokseen, että emme pysty olemaan tilanteessa läsnä ja siten keskittymään itse tapahtumahetkeen antaen sille kaiken huomiomme ja ajatuksemme. Olemme niin huolissamme siitä, mitä muut meistä ajattelevat, että se vesittää kykymme olla täysin läsnä ja tilanteen herrana.

Avain kuvatunlaisissa tilanteissa sekä aivan kaikissa muissakin elämän tilanteissa onnistumiseen ja selviytymiseen on oman henkilökohtaisen vallan tunnistaminen ja sen vaaliminen. Meidän ei tarvitse pystyä hallitsemaan muita ihmisiä, kun hallitsemme itsemme ja tunnemme omat aidoimmat sisäiset voimavaramme. Vahva henkilökohtainen vallantunteemme auttaa meitä selviämään tyynenä ja rauhallisena niistäkin tilanteista, jotka jännittävät meitä kaikkein eniten.

Mielenkiintoista kirjassa oli se, että se herätti ajattelemaan ja huomaamaan, kuinka vahvasti ja välittömästi pystymme vaikuttamaan omaan henkilökohtaiseen vallantunteeseemme ja mielentilaamme omilla teoillamme. Näitä tekoja ovat esimerkiksi ryhdin suoristaminen, keskittynyt hengitys sekä voima-asennot, joista kerron seuraavassa kappaleessa.

 

Vaikuta mielentilaasi voima-asennoilla

Cuddy kertoo kirjassaan voima-asennoista, joihin asettumalla voimme vahvistaa henkilökohtaista vallantunnettamme ja sitä kautta asennettamme eteen tulevia tilanteita kohtaan.

Kirjassa on havainnollistettu kuvien avulla näitä eri voima-asentoja ja oma suosikkini niistä on asento, jota Cuddy nimittää Ihmenaiseksi.

Olen kirjan lukemisen jälkeen testannut voima-asentoja osana omaa arkeani ja huomannut niiden positiiviset vaikutukset. Esimerkiksi esiintyminen jännittää minua, niin kuin varmasti useimpia meistä. Ei mitenkään niin, että minusta tuntuisi, että olen saamassa sydänkohtauksen tai oksentamassa jännityksestä, mutta kuitenkin tehden minusta levottoman ennen esiintymistä.

Kun kirjan lukemisen jälkeen olin sitten menossa esiintymään yleisölle erääseen tilaisuuteen, päätin hyödyntää kirjan oppeja ennen tilaisuuden alkamista: Istuin ryhdikkäästi ja kädet levällään tuolin selkänojalle nostettuina, hymyilin itsekseni ja hengitin tietoisen rauhallisesti ja syvään.

En ole ikinä kokenut yhtä hyvää oloa ennen esiintymistä. Tuntui, että jännitys oli lähes poistunut kehostani ja ajattelin tulevaa luottavaisin ja innostunein mielin. Esiintyminen meni myös paremmin kuin olin ajatellutkaan ja minulla oli hyvä ja rento fiilis heti alusta alkaen.

Tunnistan siis täysin sen, mista kirjassa puhutaan: Voimme todellakin vaikuttaa fyysisillä harjoitteilla omaan mieleemme ja ajatuksiimme, ajatukset syntyvät teoista.

 

Oletko sinä kokenut joidenkin fyysisten harjoitteiden avulla samankaltaista voimaantumisen tunnetta? Kommentoi alle!

//Karoliina