Kuinka löytää todellinen onni?

Voisiko olla vain yksi asia, joka toisi ihmiselle niin suuren, halutun ja himoitun tunteen kuin onni.

Luulen, että voi. Tämän asian kautta on nimittäin mahdollista saavuttaa laajin mahdollinen onnellisuus, elämän kaikilla alueilla.

 

"Progress equals happiness."

 

Edellinen lause on suoraan yhden suurimmista esikuvistani Tony Robbinsin suusta. Ja olen vakaasti itsekin sitä mieltä, että tuo lause on täyttä totta. Kehitys on yhtä kuin onnellisuus.

 

Miksi sitten olen tullut näin vahvasti tähän johtopäätökseen?

Vielä muutamia vuosia sitten elämäni oli hyvin pitkälti samojen rutiinien toistamista: koulussa käyntiä ja opiskelua, arkiaskareita Jyrin kanssa kotona ja viikonloppuisin kavereiden näkemistä, shoppailua ja juhlimista. Näin kului monta vuotta ja elämä oli kyllä kivaa, mutta silti jotakin puuttui. Tätä ei pidä kuitenkaan ymmärtää väärin: Olen ollut aina niin sanotusti "perusonnellinen" ja kaikki asiat ovat kohdallani aina menneet lopulta parhain päin. Mutta jonkinlainen tyhjyyden tunne  ajoi silti koko ajan haluamaan jotain lisää, yleensä materiaa tai muuta "nopeaa kivaa", jonka eteen ei tarvitse nähdä juuri vaivaa. En juurikaan kehittynyt ihmisenä noina vuosina, sillä opiskelun ulkopuolella katselin lähinnä telkkaria tai kiertelin kauppoja. Parisuhteessakin oli paljon riitoja, yleensä ihan pikkumaisista asioista.

Näin jälkeen päin mietittynä tuo tyhjyyden tunne on varmaankin tullut siitä, kun ei vielä ole tiennyt mitä haluaisi elämältään eikä varsinkaan ole pysähtynyt hetkeksikään sitä sen syvällisemmin pohtimaan. Minulla ei myöskään ollut yhtäkään oikeasti mielenkiintoista tai kehittävää harrastusta, mikä nykyään taas on itselleni itsestäänselvyys.

Oma tulkintani on, että ihmiset paikkaavat tuota kuvailemaani tyhjyyden tunnetta hankkimalla koko ajan lisää materiaa.  Ja näinhän tein itsekin. Se on sitä helppoa ja nopeaa kivaa, joka hetkeksi tyydyttää tarvetta kokea uutta. On helpompi lähteä kiertelemään kauppoja tai avata Zalandon nettisivut, kuin ottaa kynä ja vihko esiin ja käydä tekemään oman elämän, tavoitteiden ja unelmien karttaa.

 

Oma todellinen onnellisuuteni alkoi kuitenkin vasta silloin, kun ihan rehellisesti aloin ottaa vastuun omasta elämästäni. Pohdin ensin, mitkä ovat omat ydinarvoni. Niiden pohjalta oli hyvä lähteä miettimään, mitkä asiat elämässäni olivat turhia ja mitkä eivät.

Kun nämä asiat selkenivät pikkuhiljaa, aloin myös muuttaa tottumuksiani ja tekemisiäni. Aloin kiinnittää huomiota siihen, millainen olen muille ihmisille ja puolisolleni, mihin käytän rahani ja aikani, mitkä asiat vievät minua eteenpäin haluamaani suuntaan ja mitkä taas jarruttavat kehitystä.

Tällä hetkellä tiedän jo aika tarkasti, mitä todella haluan ja tarvitsen. Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, mutta se on kannattanut.
 

Minulle todellinen onni merkitsee:

kokonaisvaltaista kehittymistä
aikaa läheisten kanssa
uskaltamista ja rohkeutta
auttamista
itseni toteuttamista

 

Olen sitä mieltä, että kukaan toinen ihminen, tavara, varallisuus tai matkustaminen eivät voi tehdä meitä täysin onnelliseksi ilman sitä, että me itse kehitymme. Jos ei koskaan pysähdy miettimään, mitä  todella haluaa ja miten sinne pääsee, ei voi odottaa, että kukaan toisi vastauksia suoraan nenän eteen.

Todellinen onnellisuus ei tietenkään tarkoita sitä, ettei koskaan tulisi vastoinkäymisiä tai surua. Niihin on kuitenkin helpompi suhtautua silloin, kun tietää, minne suuntaan on menossa.

- Karoliina