Kasvun asenne - työkalu elämässä menestymiseen

kasvun_asenne.jpeg

Luin kesän aikana kirjan Mindset - Menestymisen psykologia, joka käsittelee meidän ihmisten asenteita uuden oppimiseen. Kirjassa asenteet jaettiin karkeasti kahteen eri malliin, kasvun ja muuttumattomuuden asenteeseen.

Lukuinnostukseni tähän kirjaan lähti siitä, kun alkutalvella 2016 katsoin Carol Dweckin TEDTalkin aiheesta "Kasvun asenne" (Katso puhe täältä). Tuo kymmenminuuttinen puhe herätti itsessäni niin paljon ajatuksia, etten ollut varmaan koskaan ollut mistään puheesta noin vaikuttunut. Aloin etsimään lisää tietoa Kasvun asenteesta ja onnekseni huomasin, että Carol oli juuri julkaissut kirjan, joka julkaistiin myös Suomessa keväällä 2017. Tästä hetkestä oma suhtautumiseni uusien asioiden oppimiseen muuttui ihan totaalisesti. 

 

Mistä kasvun asenteessa on kyse?

Kasvun ja muuttumattomuuden asenteet eroavat toisistaan huomattavasti. Niiden suurin ero on siinä, että kasvun asenteen omaavat ihmiset ajattelevat, että he pystyvät oppimaan mitä tahansa, jos he vain näkevät asian eteen vaivaa.

Kasvun asenteen ihmiset palavat halusta oppia uusia asioita ja haastavien asioiden edessä he hihkuvat innosta, kun ne pääsevät ratkomaan pulmia. Kasvun asenteen omaavat henkilöt eivät anna esimerkiksi koe-, myynti- tai älykkyystestitulosten määritellä itseään. He uskovat siihen, että he eivät vielä olleet valmiita saavuttamaan sen parempia tuloksia mitä sillä hetkellä saivat.

Muuttumattomuuden asenteen omaavat ihmiset taas antavat tulosten ja toisten ihmisten määritellä mihin he pystyvät tai mihin he eivät pysty. Muuttumattomuuden asenteen omaksuneet henkilöt uskovat puhtaasti siihen, että jokin taito on ihmisessä jo syntyessään ja toisilla sitä ei ole. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat huippu-urheilijat, koska muuttumattomuuden asenteen omaksuneet ihmiset uskovat, että huippu-urheilussa menestyy vain lahjakkaat ihmiset ja lahjakkuus saadaan jo syntyessä.

Muuttumattomuuden asenteen  omaksuvat ihmiset antavat siis esimerkiksi koetulosten, työtavoitteiden ja muiden ihmisten määritellä mihin he ovat kykeneviä ja mihin eivät. He eivät missään nimessä usko, että minkä tahansa asian voisi oppia, jos siihen jaksaa nähdä vaivaa. 
 

Mitä olen itse oppinut kasvun asenteesta?

Ennen kun aloin perehtymään Kasvun asenteeseen, olin aina luullut, että meidän osaaminen ja potentiaali olisi jotenkin ennalta määrätty. Mitä enemmän olin perehtynyt kasvun asenteeseen sitä enemmän huomasin, kuinka väärässä olin ja ymmärsin sen, että jokainen meistä voi luoda oman polkunsa täällä maailmassa ja oppia ne asiat, jotka haluaa - ikää tai sukupuolta katsomatta.

En enää itse usko siihen, että minä en voisi oppia esimerkiksi 30-vuotiaana puhumaan sujuvaa espanjaa tai etten voisi kehittyä hyväksi puhujaksi. Kasvun asenteen omaksuminen itselleni on auttanut myös ihan jokapäiväisessä elämässä haasteita kohdatessani. Aikaisemmin elämässäni turhauduin, kun ongelmia tuli eteen. En mielestäni osannut jotain asiaa tai jonkin asian opettelu tuntui mahdottomalta.

Nykyisin tiedän, että voin oppia ihan minkä tahansa asian, jos niin vain tahdon. Minun on vain oltava viitseliäs ja nähtävä oppimisen eteen vaivaa. Tästä hyvänä esimerkkinä se, kun halusin muutamia vuosia sitten pankkiin töihin eikä minulla ollut minkäänlaista koulutusta finanssialalta. Tiesin jo silloin, että kun pärjään jo ihmisten kanssa todella hyvin, voin myös oppia rahoittamisen ja sijoittamisen perusteet ja muita pankissa tarvittavia asioita syvällisemmin. Olen kiitollinen, että minuun luotettiin, koska kohta olen työskennellyt jo kolme vuotta pankissa ja ollut siellä useassa asiantuntijatehtävässä sekä nykyisessä esimiestehtävässäni. 

 

Kumpaa ajattelutapaa ja asennetta sinä haluat edustaa?

//Jyri