Seuraavan päivän onnistuminen luodaan iltarutiineilla

iltarutiinit.jpeg

Jyri kirjoitti tässä postauksessa aamurutiineista, joilla päivä lähtee hyvin ja energisesti käyntiin. Aamurutiinien lisäksi myös iltarutiineilla on oma tärkeä tehtävänsä päivän saattamisessa hyvään päätökseen ja myös sen varmistamisella, että seuraava päiväkin tulee alkamaan hyvin levänneenä ja energisenä. Siksi haluan tässä kirjoituksessa kertoa meidän tämänhetkisistä suosikki iltarutiineista.

 

Iltakävely

Tätä rutiinia emme noudata läheskään joka ikinen ilta, vaan silloin tällöin kun siltä tuntuu. Olemme kuitenkin huomanneet, että kevyt iltakävely raikkaassa ilmassa rentouttaa ja selkiyttää mielen tosi hyvin ennen nukkumaanmenoa. Kävelyllä on myös hyvää aikaa keskustella päivän tapahtumista tai muista mielen päällä olevista asioista. Kun sitten mennään takaisin kotiin, voidaan siirtyä rentoutunein mielin muiden iltarutiinien pariin.

Vaikka emme iltakävelyllä päivittäin käykään, pyrimme silti varaamaan vähintään hetken illasta venyttelemiselle. Rauhalliset venytykset rentouttavat kehoa ja mieltä yhtä lailla kuin kävelyllä käyntikin.

 

Laitteet kiinni

Kuten jo tässä kirjoituksessa aiemmin kerroin, menee meillä melko säännönmukaisesti aina iltaisin kello 20 läppärit ja puhelimet kiinni. Television, tietokoneen ruudun tai kännykän näytön tuijottamisen on tutkittu heikentävän yöunien laatua niistä heijastuvan sinisen valon takia, joka heikentää aivojen "unihormoni" melatoniinin tuotantoa.

Huomasimme muutoksen hyvin pian nopeampana nukahtamisena sekä parempana unenlaatuna, kun aloimme toteuttaa tätä rutiinia. Olemme päättäneet omalla kohdallamme sulkea laitteen kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa eli siitä tulee mainitsemani kellonaika 20. Jos sinä haluat kokeilla tämän tavan toimivuutta, voi ihan hyvin aloittaa myös sulkemalla laitteet vaikkapa tuntia ennen nukkumaan käymistä ja katsoa millaisia vaikutuksia sillä saat aikaiseksi.

 

Menneen päivän läpikäyminen

Illalla on hyvä käydä läpi mennyt päivä eli tarkastella, saiko tehtyä niitä asioita, joita oli suunnitellut tekevänsä ja mitä onnistumisia päivä sisälsi. Pidän itse todella tärkeänä pohtia jokaisen päivän onnistumisen hetkiä, sillä helposti tulee vain mietittyä niitä asioita, jotka meni pieleen tai joita ei suunnitelmistaan huolimatta saanut tehtyä. Onnistumisten ei tarvitse olla mitään isoja juttuja, vaan onnistuminen voi olla vaikka se, että sait itsesi heräämään aikaisin ja lähtemään aamulenkille.

Me käytämme Jyrin kanssa molemmat Self Journal -päiväkirjaa, johon on varattu jokaiselle päivälle paikka sen päivän onnistumisille kuin myös sinä päivänä opituille tai kehitettäville asioille. Kun asioita kirjoittaa ylös, tulee niitä samalla prosessoitua kunnolla ja opittua omista virheistä.

Et kuitenkaan tarvitse tämän rutiinin toteuttamiseen välttämättä muuta kuin vihkon ja kynän, kunhan vain kirjoitat illalla esim. kolme asiaa, joissa onnistuit sinä päivänä ja kolme asiaa, jotka opit tai joita haluat kehittää. Nämä ikään kuin "klousaavat" sen päivän ja saat siirrettyä ajatuksesi ja voimasi seuraavaan päivään, jättäen menneen päivän taaksesi.

 

Seuraavan päivän suunnittelu

Seuraava iltarutiinimme onkin sitten seuraavan päivän suunnittelu tuohon samaan jo mainittuun Self Journal -päiväkirjaan. Kun seuraavan päivän tehtävät, tavoitteet ja aikataulu on jo edellisenä iltana suunniteltu, voi nukkumaankin käydä kevyin mielin, huolehtimatta siitä, mitä seuraavana päivänä pitää muistaa tehdä.

Kirjoitan illalla ylös seuraavan päivän kolme tärkeintä asiaa ja sitten laadin aikataulun, johon merkitsen ensiksi nuo tärkeimmät asiat ja sitten muita hoidettavia tehtäviä, jos tilaa jää. Tällä tavalla pyrin pitämään huolen siitä, että epäolennaisten pikkutehtävien sijaan keskittyisin joka päivä niihin tärkeisiin asioihin, jotka vievät minua eteenpäin.

 

Kiitollisuuspäiväkirja

Kiitollisuuspäiväkirja kuuluu sekä minulla että Jyrillä aamurutiinien lisäksi myös iltarutiineihin. Kiitollisuus on niin voimakas tunne, että se muuttaa välittömästi energiaamme. Vaikka päivä olisi ollut kuinka huono tahansa, sinun ei tarvitse mennä huonolla mielellä tai vihaisena nukkumaan, vaan pystyt kiitollisuutta hyödyntämällä muuttamaan tunnetilaasi. Kun ihminen tuntee syvää kiitollisuutta ja miettii niitä asioita, jotka on hyvin ja joista on kiitollinen, ei hän yksinkertaisesti pysty tuntemaan samaan aikaan esimerkiksi vihaa tai suuttumusta.

Me käytämme joka-aamuiseen ja -iltaiseen kiitollisuusharjoitukseemme Five Minute Journal -päiväkirjaa, johon illalla ennen nukkumaan menoa kirjoitetaan kolme asiaa, jotka siitä päivästä tekivät hyvän. Voit kuitenkin jälleen tässä hyödyntää omaa vihkoasi, jonne näitä asioita kirjaat ylös. Pakko ei ole olla edes vihkoa, vaan pääasia on se, että mietit asioita, joista voit olla kiitollinen. Voit siis tehdä tämän harjoituksen omassa mielessäsi tai vaikka kumppanisi kanssa keskustellen. Me käytämme Five Minute Journalia siksi, että silloin harjoitus tulee ainakin varmasti tehtyä, kun kirja jo odottaa yöpöydällä täyttämistään.

 

Lukeminen

Lukeminen on hyvä tapa saada mieli tyhjennettyä päivän päätteeksi, rauhoittua ja samalla vielä kehittää itseään. Kirjaa lukemalla saan ainakin itse kaikista parhaiten unen tulemaan silmään. Kun lukiessani huomaan, että nyt alkaa väsyttää, laitan heti kirjan pois ja nukahdan melkein samantien. Toisaalta, jos lukeminen ei ole sinun juttusi, niin myös esimerkiksi podcastien kuunteleminen toimii yhtä lailla mielen tyhjentäjänä. Meidän podcast-sarjaa pääset kuuntelemaan klikkaamalla tästä.
 

Kuuntele meidän podcast-jakso iltarutiineista täältä.


Löytyikö tästä listauksesta iltarutiineja, joita sinä toteutat tai jotka aiot nyt ottaa käyttöösi? Jätä kommenttisi alle!

//Karoliina

*Kirjoitus sisältää affiliate-linkkejä.