Energiaa ja vireyttä Bulletproof-kahvista

Lontoon UPW-seminaarissa ollessamme tutustuimme myös jo muutaman vuoden maailmaa villinneeseen Bulletproof- eli suomalaisittain luodinkestävään- tai voikahviin. Pitkien päivien aikana oli mukava käydä välillä hakemassa piristystä Bulletproofin omalta promopisteeltä, jossa tehosekoittimet surisivat taukoamatta sekoittaen kahvia, voita ja öljyä aivoja virkistäväksi ihmejuomaksi. Huomasimme Bulletproofin kehutut vaikutukset jo reissussa ollessamme ja päätimme ottaa ihmekahvin kokeiluun myös kotiin palattuamme.

 

Mitä nuo positiiviset vaikutukset sitten ovat ja miksi ihmeessä kahviin kannattaisi laittaa voita ja öljyä?

Bulletproofin kehittäjä, terveysyrittäjä Dave Asprey sai ajatuksen vireystasoa nostavasta, luonnollisesta juomasekoituksesta ollessaan vaeltamassa Tiibetin vuorilla. Paikallisessa kylässä kylmissään olevalle Aspreylle tarjoiltiin teejuomaa, johon oli sekoitettu jakin maidosta tehtyä voita. Tuo juoma sai hänet välittömästi tuntemaan olonsa kuin uudestaan syntyneeksi ja hän päätti aloittaa tutkimukset, joiden tuloksena syntyi Bulletproof -brändi. Seuraavassa listassa on eriteltynä juoman väitetyt positiiviset vaikutukset kehoon.

 

Bulletproofin hyödyt

  • antaa pitkäkestoista energiaa
  • parantaa aivojen vireystasoa
  • tukee painonhallintaa, auttaa rasvan polttamisessa
     

Aineksilla on väliä

Ei ole samantekevää, mitä aineksia juoman valmistuksessa käytetään. Juoma suositellaan valmistettavan mahdollisimman hyvälaatuisesta luomukahvista, mieluiten vastajauhetuista pavuista. Tämä sen takia, koska tavallisissa suodatinkahveissa saattaa olla terveydelle haitallisia mykotoksiineja eli homemyrkkyjä. Kuulostaa kauhealle, mutta en itse ole niin vakuuttunut, että pienet määrät tavallista kahviakaan olisi pahasta. Noita haitallisten aineiden pitoisuuksia kuitenkin valvotaan tarkasti. :)

Bulletproofiin laitettavan voin tulisi olla luomua ja ihan aidon ohjeen mukaan 100% "grass-fed" eli nurmisyötetyn lehmän maidosta tehtyä. Tällaista tavaraa ei taida Suomesta perusmarketeista juuri löytyä, joten itse tyydyimme perus suolaamattomaan voihin.

Lisäksi ohjeesen kuuluu MCT-öljy, joka on valmistettu kookosöljystä hyödyntämällä sen terveellisin osa, keskipitkät rasvahapot. Tällaiset rasvahapot imeytyvät suoraan energiaksi eivätkä siis varastoidu kehoon niin helposti ylimääräiseksi rasvaksi. 

 
 Kahvi muistuttaa lattea niin ulkonäöltään kuin maultaan

Kahvi muistuttaa lattea niin ulkonäöltään kuin maultaan

 

Kokemuksemme viikon käytön jälkeen

Jyri on nyt noin viikon ajan surauttanut meille joka aamu voikahvit heti herättyämme, ennen salille lähtöä. Kahvi on ollut ihan paras herättäjä, sillä se antaa välittömästi lämpimän ja kylläisen tunteen vatsaan ja virkistää myös aivoja, tai siltä se ainakin tuntuu! Olen aika hidas herääjä, mutta tällä kahvilla saan itseni heti herättyäni suhteellisen pirteään tilaan.

Treenit ovat myös sujuneet energisemmin kuin aikaisemmin, tosin tähän vaikuttaa varmasti myös muiltakin osin muuttunut ruokavaliomme. Bulletproofin vaikutusta kuitenkin on se, että olen hyvin voinut siirtää aamupalan syömisen vasta salin jälkeen, eikä silloinkaan ole tarvinnut kovin tuhtia aamiaista, vaan kahvin ansiosta energiat pysyy kohdillaan lounaaseen saakka. Tässä mielessä tuo painonhallinta väite voikin pitää paikkansa. 

Monista voi tuntua hurjalta sekoittaa kahvin joukkoon sekä voita että öljyä, mutta Bulletproofin filosofiaan kuuluu kahvin lisäksi ruokavalio (linkki BP:n blogiin), joka tukee rasvanpolttoa. Eli toki voikahvi on varmasti huono valinta, jos muu ruokavalio koostuu hyvin pitkälle prosessoiduista, sokerisista ja rasvaisista tuotteista. 

Luulen, että tulen jatkamaan Bulletproofin litkimistä ainakin saliaamuina, niin paljon lisäenergiaa ja vireyttä se on tuonut tällä kokeilujaksolla treeneihin sekä heräämiseen. Tunnistan myös tuon väitetyn "aivojen piristymisen" kahvin juonnin jälkeen: Aikaisemmin normaalia kahvia juodessani minulle tuli energisen olon sijaan aina vähän pöhnäinen, väsynyt olo ja se on nyt tiessään. 

 

 
 Bulletproof-kahvin tykotarpeet

Bulletproof-kahvin tykotarpeet

 

Näin valmistat kaksi isoa kuppia tätä ihmekahvia

4 annosta mahdollisimman hyvälaatuista luomukahvia
2 rkl suolatonta luomuvoita
2 rkl MCT-öljyä
Halutessasi oman maun mukaan kasvimaitoa (esim. mantelimaito)

Keitä kahvi normaalisti, mittaa sitten kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi juomaksi.

Tuloksena on melko paljon lattea muistuttava, pehmeän makuinen kahvijuoma. Varoitus: saatat jäädä koukkuun! :)

Mausteeksi kannattaa kokeilla esim. kanelia, raakakaakaojauhetta, vaniljauutetta ja agavesiirappia makeutusta antamaan.

 

Kerrothan alle kokemuksesi, mikäli päädyt tätä juomaa kokeilemaan. :)

- Karoliina