30 päivän haaste

Vuosi sitten näin YouTubessa TED Talkin, jossa insinööri nimeltä Matt Cutts kertoi, kuinka hänen elämänsä muuttui hänen aloittaessaan 30 päivän haasteen. 30 päivän haasteen ideana on kokeilla jotain uutta tapaa tai taitoa joka kuukausi ja toistaa tuota asiaa 30 päivän ajan joka päivä. Vaikka Cuttsin puhe kesti vain kolme ja puoli minuuttia, se ehti tehdä minuun todella suuren vaikutuksen. Ajattelin heti, että tätä haastetta minunkin täytyy kokeilla.

 

Haasteen idea

Haasteen tarkoitus on, että mietit sellaisia asioita tai taitoja, joita olet aina halunnut kokeilla tai oppia, kuten vaikkapa valo- ja videokuvaaminen. Kun olet löytänyt ja valinnut asian, mitä haluat kokeilla seuraavien 30 päivän ajan, alat sen jälkeen joka päivä tekemään sitä.

Haasteen tarkoituksena on opettaa, kuinka nopeasti pystymme oppimaan uusia asioita ja luomaan uusia tapoja. Uusien asioiden tai rutiinien ei tarvitse olla kovin suuria tai erikoisia. Voit esimerkiksi haastaa itsesi 30 päivän ajaksi heräämään joka aamu kello 6.00, jos haluat omaksua uudeksi tavaksesi aikaisin heräämisen. 30 päivän jatkuvan toistamisen jälkeen uusi tapasi alkaa muodostua rutiiniksi ja voit jatkaa sen toteuttamista ilman jatkuvaa ponnistelua. 

Esimerkiksi mainitsemassani TED Talk -puheessa Cutts sanoi ottaneensa yhdeksi 30 päivän tavakseen polkea joka päivä pyörällä töihin. Vaikka asia ei ollut kovin erikoinen, se kuitenkin vaikutti puhujan elämään siten, että hänestä tuli haasteen edetessä himopyöräilijä.

 

Miksi meidän kannattaa oppia uusia tapoja ja taitoja?

On tutkittu, että ihminen on onnellinen, kun hän voi kasvaa jatkuvasti ihmisenä. Mikä olisi parempi tapa tehdä näin, kuin opetella uusia hyviä tapoja ja taitoja. Uusien asioiden oppimisesta pystyt myös saamaan paljon synergiaetua muihin elämän alueisiin, kun tietosi ja taitosi laajenevat. Olenkin sitä mieltä, että uuden opiskelemisesta ei ole koskaan mitään haittaa, vaan kaikista opituista tiedoista ja taidoista on vain hyötyä.

Ajatellaanpa vaikka, jos kirjoittaisit 500 sanaa joka päivä seuraavan kolmenkymmenen päivän ajan. Oppisit varmasti ilmaisemaan itseäsi kirjoittamalla huomattavasti entistä paremmin, mikäli kirjoittaminen ei ole aiemmin kuulunut tapoihisi.

Itsensä ilmaisun taitoa kirjoittamalla tarvitsee tänä päivänä lähes joka paikassa, koska me käytämme paljon sosiaalisen median viestimiä ja töissä lähetämme jatkuvasti sähköpostia ja teemme esityksiä. Niinpä tässä voisi olla sinulle yksi hyvä vaihtoehto omaan 30 päivän haasteeseesi, lähdetkö mukaan?

 

Minkälaisia kokemuksia minulla on haasteesta?

Minua jännitti todella paljon lähtiessäni mukaan tähän haasteeseen, koska tavoitteeni oli kuvata itseäni joka päivä Snapchatin avulla. Halusin oppia tämän taidon, koska halusin oppia ilmaisemaan itseäni sujuvasti kameran edessä.

Ei minusta kovinkaan hyvää kameran edessä puhujaa vieläkään ole tullut, mutta se kolmekymmentä päivää antoi minulle sellaista uskoa, että pystyn opettelemaan mitä tahansa ja vielä suhteellisen lyhyessä ajassa.

Olen tämän ensimmäisen haasteen jälkeen tehnyt joka kuukausi uusia haasteita itselleni. Yhtenä kuukautena kirjoitin joka päivä 200 sanaa ja toisena kuukautena venyttelin joka ikinen päivä. Venyttely ja kirjoittaminen ovat jääneet minulle osaksi omia päivittäisiä tapojani. Minusta on tullut huomattavasti parempi kirjoittaja kuin olen ollut vuosi sitten ja olen notkeampi kuin koskaan, edes 20-vuotiaana en ole ollut näin notkea.

 

Yhteenvetona voisi sanoa, että ota sellainen asia, tapa tai taito, jonka haluat oppia. Toteuta sitä seuraavat kolmekymmentä päivää ja voin luvata, että maailmasi muuttuu.

Inspiroivin terveisin Jyri


P.S. Olisi mukava kuulla, minkälaisia tapoja olet ottanut kokeiluun. Jätähän kommenttia alle!